Reddingsbrigade Leidschendam-Voorburg

De Reddingsbrigade Leidschendam (RBL) is een vereniging aangesloten bij Reddingsbrigade Nederland en is actief in preventie, opleiding en toezicht houden op en rond het water. In de winter trainen ze in zwembad De Fluit. In de zomermaanden is RBL actief in recreatiegebied Vlietland. Hier waken ze over de veiligheid in, op en rond het water. Daarnaast kom je RBL tegen bij allerlei evenementen in Leidschendam-Voorburg of bij landelijke evenementen en grote waterincidenten. Om al dit werk te doen zijn er veel vrijwilligers nodig. De vereniging bestaat uit ongeveer 80 leden, waarvan 40 leden zich actief als vrijwilliger bezighouden met het uitvoeren van de taak als Lifeguard. Andere leden helpen op de achtergrond mee met het organiseren van ledenactiviteiten zoals barbecues, etentjes en activiteiten voor de jeugd.

Onze zwemtrainingen zijn gericht op het zwemmend redden. De jongste leden (va 8 jaar) krijgen training om zichzelf te redden uit het water. Daarna leren ze hoe ze iemand anders uit het water kunnen redden. Vervolgens leren zij om een hulpverlening, inclusief EHBO en samenwerking met andere diensten, uit te voeren.

Tijdens de bewaking gedurende de zomermaanden op Vlietland, is de reddingsbrigade primair verantwoordelijk voor het toezicht op het water. Ook houdt de reddingsbrigade toezicht op de fiets- en wandelpaden rond het water. Dat gebeurt door 40 actieve Lifeguards. Leden kunnen vanaf 14 jaar instromen en aan de opleidingen beginnen. Vanaf 16 jaar krijgen leden de kans om internationaal erkende Lifeguard diploma’s te halen. In de zomer is reddingsbrigade actief als First-Responder in het gebied. Dit betekent dat de vrijwilligers van de reddingsbrigade vaak als eerste aanwezig zijn bij ongevallen.

Bij de evenementen in Leidschendam-Voorburg die op of om het water plaatsvinden, is meestal ook de reddingsbrigade aanwezig om toezicht te houden, hulp te verlenen of te assisteren op het water. RBL is aanwezig bij intocht van Sinterklaas, de doop van Prins Carnaval, De Vlietdagen en de Triatlon die elk jaar bij de sluis wordt georganiseerd.

Daarnaast zijn er 12 van de vrijwilligers opgeleid om, in geval van een overstroming of ander grote watercalamiteit, hulp te verlenen. Zij maken dan onderdeel uit van de Nationale Reddingsvloot (NRV). Samen met eenheden van andere reddingsbrigades en de brandweer kunnen zij de evacuatie en hulpverlening organiseren. Een grote verantwoordelijkheid voor een vrijwilligersorganisatie!

Om al deze activiteiten vorm te geven draait de reddingsbrigade volledig op vrijwilligers. Alle leden zetten zich geheel belangeloos in om activiteiten te organiseren, toezicht te houden, opleidingen te geven of te volgen en hulp te verlenen. Zij doen dit puur om de mensen van Leidschendam-Voorburg veilig op en om het water te kunnen laten recreëren.

www.reddingsbrigadeleidschendam.nl